Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

śledź z cebulą i ananassem

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

śledz marynowany płaty 400 g
cebula 2 szt
jabłko 1 szt
ananas z puszki 100 g
sok z cytryny
pieprz
kwaśna śmietana 250 ml

Przepis i sposób przygotowania na: śledź z cebulą i ananassem

Cebulę: obrać przekroić na pół i pokroić na talarki. Wrzucić na durszlak lub sitko i przelać wrzącą wodą, a następnie odstawić do odcieknięcia i ostudzenia.
Jabłko: obrać i zetrzeć na tarle na grube wiórka. Jeśli mamy tarło do beleczek to jeszcze lepiej. Starte jabłko odłożyć do miseczki i skropić sokiem z cytryny, żeby nie czerniało.
Płaty śledziowe: wyjąć ze słoika i pokroić na takie kawałki jak lubimy.
Ananasy: po wyjęciu z puszki pokroić w trójkątne cząstki.
Kwaśną śmietanę: przełożyć z kubka do miski i dodawać do niej kolejno mieszając: wystudzoną cebulę, utarte jabłko, kawałki ananasa, pokrojone płaty śledziowe, a na koniec doprawić mielonym białym pieprzem i jeśli sos wydaje się zbyt kwaśny to można dodać odrobinę cukru. Zamieszać i odstawić na parę godzin do lodówki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewelina38 10.06.2012 16:00
ciekawe połączenie smaków

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak