Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kapuśniak

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pół kilo zeberek
włoszczyzna
dwie laski kiełbasy
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
jałowiec
pieprz w ziarnach
garsc suszonych grzybów
kilka ziemniaków
sól do smaku
kapusta kiszona 30 z sokiem

Przepis i sposób przygotowania na: Kapuśniak

Ja kapustę do zupy gotuję osobno, żeby kwas nie opóźnił gotowania warzyw. Dlatego ją wraz z sokiem, namoczonymi grzybkami i jałowcem zalewam wodą w garnku i gotuję do miękkości. Do garnka z wodą wrzucam pokrojoną marchewkę, seler i pietruszke oraz żeberka pokrojone na pojedyncze kości, dodaję sól i resztę przypraw i gotuję do miękkości mięsa. Wtedy wrzucam pokrojone w kostkę ziemniaki i tak samo pokrojoną kiełbasę. Gdy ziemniaki są miękkie, wrzucam kapustę z grzybami i gotuję jeszcze trochę, aż się smaki połączą. Doprawiam ewentualnie. Lejąc na talerz, każdemu kładę porcję żeberek. Podaję z chlebem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

romanrafal
romanrafal 06.01.2014 08:52
pyszna zupka
Wacław 27.12.2012 09:58
pyszny,lubię taki
Justa32 19.05.2012 08:37
właśnie dziś na obiadek mam kapuśniaczek!!!
Goya 21.11.2011 10:01
muszę ugotować
Izabela28 10.10.2011 12:54
pyszności; wyśmienicie się prezentuje:)
ben-ka 05.06.2011 09:34
dawno nie gotowałam kapuśniaku ale też robię na żeberkach wtedy zupa jest bardzo smaczna.
Smakosz6 26.01.2011 19:25
mniam
Izabela/bella81 03.12.2010 14:56
Z grzybami nie robiłam, ale na pewno dobrze smakuje. Kiedyś spróbuję:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak