Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BUŁKI Z FARSZEM

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto:
Farsz:
sezam

Przepis i sposób przygotowania na: BUŁKI Z FARSZEM

• CIASTO:

• 3 szklanki mąki

• 2 łyżki masła

• 3 dkg drożdży

• 1 łyżeczka cukru

• 4 żółtka

• 3/4 szklanki śmietany

• 1 1/2 szklanki ciepłego mleka

• szczypta soli

• FARSZ:

• 40 dkg pieczarek

• 2 parówki

• duża cebula

• pieprz

• POZA TYM:

• 1 żółtko do posmarowania bułek

• 2 łyżki sezamu

• gruba sól


1.FARSZ : cebulę i pieczarki oczyścić, pokroić. Cebulę zeszklić, dorzucić pieczarki, dusić kilka minut aż sok odparuje. zmielić pieczarki z parówkami, doprawić do smaku.

2.CIASTO: Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek, wkruszyć drożdże, wsypać cukier, wlać mleko, wymieszać i odstawić na kilka minut.

3.Gdy rozczyn podrośnie dodać pozostałe składniki i wyrabiać tak długo, aż ciasto zacznie odstawać od ręki. Odstawić w przykrytej misce na 1/2 godziny.

4.Gdy ciasto podwoi swoją objętość jeszcze raz wyrobić. Odkrawać po kawałku, nakładać farsz, formować bułeczki.

5.Układać na posmarowanej tłuszczem blaszce, odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.

6.Posmarować żółtkiem rozmąconym z łyżką mleka, posypać sezamem i solą.

7.Piec w temperaturze 180-190 stopni C przez około 25 minut.

8.SMACZNEGO!!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak