Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Paszteciki z szynką i pieczarkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szklanki
mleko 1 szklanka
jajko 2
sól do smaku
piwo 1 szklanka
pieczarki 0,5 kg
cebula 1
czosnek 3 ząbki
szynka 300 gram
słonina 100 gram
olej do smażenia 2 łyżki
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat pół szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki z szynką i pieczarkami

Ciasto:
Jedno jajko wymieszaj z mlekiem, dodaj mąkę, piwo, szczyptę soli. Całość zmiksuj dokładnie mikserem. Patelnię natrzyj kawałkiem słoniny. Ciasto smaż cienko jak na naleśniki.

Farsz:
Cebulę obierz i poszatkuj. Pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Czosnek przeciśnij przez praskę. Szynkę pokrój w wąskie paseczki. Wszystkie składniki smaż razem na patelni około 30 minut. Dodaj sól i pieprz do smaku.

Naleśniki ponadziewaj farszem z pieczarek i szynki, pozawijaj w ruloniki. Następnie każdy rulonik zanurz w surowym jajku i bułce tartej i smaż na głębokim tłuszczu około 5 minut z każdej strony.

Najlepiej podawać z barszczem czerwonym.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak