Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ziemniaczana zapiekanka z

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 800 g
calvados 3 szt
Pieprz biały mielony Prymat
majeranek
śmietana
metka 200 g
jaja 4
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: ziemniaczana zapiekanka z

Ziemniaki gotować w osolonym wrzątku około 20 minut po czym je odcedzić, obrać i pokroić w platery.
W między czasie stopić pokrojony boczek i dodać do niego ziemniaki.
Następnie wrzucić jeszcze posiekaną cebulę i dusić razem.
Doprawić do smaku majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem.
W między czasie metkę pokroić w platery.
Do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem przełożyć połowę ziemniaków, na nich ułożyć metkę i przykryć resztą ziemniaków.
Zalać całość jajkiem roztrzepanym ze śmietaną.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut.
Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak