Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

kruche ciasto śliwkowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąki 50 dag
masła 25 dag
cukru pudru 5 dag
żółtko jajek 2
białko
cukru waniliowego 1 opakowanie
śliwek węgierek 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: kruche ciasto śliwkowe

Mąkę posiekać nożem z masłem i cukrem pudrem, dodać żółtka i pól białka. Jeszcze trochę posiekać, zagnieść- wszystkie składniki połączyć w jednolite gładkie ciast. Tak wyrobione ciasto wstawić do lodówki na czas jednej godziny. Po wyjęciu rozwałkować ciasto, używając do posypania mało mąki. Ciasto pokroić w pasy, układać je wysmarowaną blaszkę łączenia pasów zagnieść palcami, na ciasto ułożyć ciasno śliwki przekrojone na pół wydrylowane. Wstawić do nagrzanego piekarnika o temperaturze 250 stopni. Gdy ciasto będzie upieczone wyjąć z piekarnika posypać cukrem pudrem z wanilią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 21.11.2012 08:45
lubię kruche ciasta z owocami;)
ronald88 26.08.2011 08:52
super
izapozdro 28.12.2010 12:01
musi być smaczne :)
Cbeti 13.12.2010 17:15
może byc smaczne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak