Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa fasolowa według Izabeli

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

fasola Jaś 40 dag
ziemniaki 4 szt.
cebula 1 szt.
majeranek
ocet
cukier
sól
przyprawa uniwersalna Kucharek
pieprz mielony
mąka
boczek 30 dag

Przepis i sposób przygotowania na: zupa fasolowa według Izabeli

Fasole na noc namoczyć. Następnego dnia gotować w tej samej wodzie z wędzonymi kośćmi lub wędzonym boczkiem, pachwinką i przyprawić vegetą. Gdy fasola zacznie robić się miękka dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Przyprawiamy majerankiem, octem (ja dałam ok.2 łyżek, ale każdy doprawi według siebie), lekko soli, troszkę cukru i odrobinkę pieprzu. Gotujemy dalej. Na patelnię wrzucamy pokrojony drobno boczek i wytapiamy skwarki. Skwarki wrzucamy do zupy, a z wytopionego smalcu robimy zasmażkę. Przed dodaniem mąki przysmażam jeszcze drobno pokrojoną cebulkę. Zaciągamy zupę zasmażką (na zasmażkę przepis w mojej księdze), chwilę gotujemy i gotowa pyszna fasolowa:)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 08.01.2013 10:24
pożywna zupka.
adam1f 08.06.2012 00:05
dobra
Renata22 04.01.2012 22:03
fajniutka
ziutula
ziutula 09.10.2011 11:13
teraz na jesień syta zupa...
Motorek 03.10.2011 10:47
pycha
Ania67 01.09.2011 12:17
pyszniutka
pacpaw 07.12.2010 08:59
niesamowity smak
Mirka-Ludomila 02.12.2010 16:28
smaczna
Ewa111 01.12.2010 11:30
uwielbiam taką zupę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak