Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szarlotka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
margaryna 0,15 kg
cukier puder 0,15 kg
jaja 2 szt
śmietana 0,1 kg
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
cukier 0,2 kg
cynamon do posypania
cukier puder
jabłko kwaśne 1-1,5 kilka szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Szarlotka

Jabła umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Odcisnąć nadmiar soku.
Z mąki, jaj, margaryny,śmietany, cukru i proszku do pieczenia przygotować kruche ciasto. Wstawić do lodówki na ok 1 godz.
Po tym czasie połowę ciasta rozwałkować , przełożyć na blachę i upiec na jasnozłoty kolor. Na upieczone ciasto nałożyć jabłka, posypać cukrem i cynamonem, przykryć drugą połową ciasta.
Piec przez ok 40 min. w temp. ok 150 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 15.01.2014 17:36
dobre ciasto :)
Malgorzata549 14.12.2013 12:00
pyszne ciasto :)
ONY_za_kare 04.12.2013 11:48
pyszne ciacho!
rjustysia 26.09.2013 21:09
Mam wrażenie, ze to jedyne ciasto, które przygotowane prze kilka osób z jednego przepisu zawsze smakuje inaczej :)
Alex_M 03.08.2013 16:20
lubie szarlotke :)
Malinka 06.02.2013 18:30
Ja także, więc piekę ją dla moich łasuchów bardzo często:)
JaPaqc 06.02.2013 18:11
uwielbiam ją
ewaa 13.03.2012 14:57
uwielbiam ...:)
kuklik 13.05.2011 10:41
pycha

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak