Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pawi ogon

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Ciasto: 4 szkl. mąki
2/3 szkl. cukru pudru
1 margaryna
1/2 szkl. kwaśnej śmietany
2 łyżeczki proszku do pieczeni
1/2 szkl. mielonych orzechów
1 słoik powideł śliwkowych
1 kostka masła
1 l mleka
1 szkl. cukru
2 opakowania cukru waniliowego
4 łyzki mąki pszennej
4 łyżki mąki ziemniaczanej
żółtko jajek 2 szt.
jajko 3 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: pawi ogon

Mąkę przesiać , wsypać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać, posiekać z margaryną. Dodać jajko, żółtka, śmietanę , zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dużą blachę . Piec 15-20 minut w 200 st C. Każdą z pozostałych części rozwałkować, posmarować powidłami, posypać orzechami i zwinąć w rolady o długości formy, w której pieczony był spód i też upiec.
potrzebne nam będą jeszcze:
- winogrona
- 2 galaretki o jednakowym smaku
- 1 paczka biszkoptów (ok.48 sztuk)
- polewa lub czekolada na wierzch

W jednej szklance mleka rozrobić mąkę i jajka (najlepiej mikserem). Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko z jajkami i mąką, ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć masło dodając po łyżce budyniu ( ważne żeby masło i budyń miały mniej więcej tę samą temp.)

Na upieczony spód wyłożyć połowę kremu, ułożyć rolady. Między rolady ułożyć winogrona i zalać tężejącymi galaretkami, gdy zastygną, wyłożyć resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Całość polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Reda 31.10.2011 12:57
superowo
Iwona56 01.12.2010 18:24
swietnie wzglada
patusia 01.12.2010 01:57
Bardzo ładne ciasto :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak