Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Marynowana baranina pieczona

4.0
(10)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Przepis na długo marynowaną, a potem pieczona baraninę. Karkówka barania jest marynowana w maślance z przyprawami, a potem pieczona z czosnkiem i cebulą.

Składniki:

Marynata do baraniny:

chudej baraniny 1.2 kilograma
ml maślanki 500 mililitrów
Ziele angielskie całe Prymat 10 sztuk
Owoc jałowca cały Prymat 10 sztuk
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
sos sojowy 5 łyżek
Czosnek suszony Prymat 2 łyżki
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 2 łyżki
olej z pestek winogron 5 łyżek

Dodatki do baraniny pieczonej:

cebula 2 sztuki
czosnek 8 ząbków
Liść laurowy suszony Prymat 3 sztuki
Ziele angielskie całe Prymat 6 sztuk
Przyprawa do pieczeni i mięs duszonych Prymat 2 łyżki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 1 łyżeczka
mąka 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Marynowana baranina pieczona

Ten przepis na pieczoną baraninę jest niezwykle czasochłonny. Najpierw mięso jest marynowane przez 1-2 dni w maślance z przyprawami, a potem długo pieczone. Baranina wymaga aromatycznych przypraw - czosnku, ziela, pieprzu. Upieczone mięso podajemy z kluskami i sałatką z czerwonej kapusty.

Będziesz potrzebować: 
rękaw do pieczenia w piekarniku lub naczynie żaroodporne z pokrywką

Marynowanie baraniny:
1. Baraninę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

2. Ziele angielskie i jałowiec utłuc w moździerzu. Do maślanki dodać utłuczone ziarna, pokruszone liście laurowe, sos sojowy, czosnek suszony, przyprawę do pieczeni, pieprz i wymieszać.

3. Baraninę zalać marynatą maślankową i włożyć do lodówki na 2 doby- codziennie odwrócić mięso.

Pieczenie baraniny:

1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Do rękawa włożyć cebulę, czosnek, wsypać przyprawę do pieczeni, pieprz i dokładnie wymieszać. Na cebuli położyć mięso wyjęte z marynaty i spiąć woreczek zapinką. Woreczek ułożyć w brytfance, włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 70 minut.

2. Mięso wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw i zawartość wyłożyć do brytfanki. Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 180 stopni C. Włożyć brytfankę z mięsem i piec jeszcze przez 40-50 minut, aż mięso będzie miękkie i się zrumieni, co jakiś czas podlewając sosem z pieczeni. W razie potrzeby podlać mięso wodą.

3. Wyjąć mięso z sosu i zabezpieczyć przed wystygnięciem. Sos zlać do rondla. Mąkę wymieszać z wodą wlać do sosu i mieszając zagotować. Skosztować sos i ewentualnie doprawić jeszcze sosem sojowym i pieprzem. Mięso pokroić na porcje. Sos podać w sosjerce. Smacznego!

Ja podałam pieczeń baranią z kluskami ziemniaczano-dyniowymi i kapustą czerwoną.

Marynowanie mięsa w maślance ma wiele zalet. Z zaleca się, aby mięso nie leżało w marynacie dłużej niż 2 dni. Marynowanie mięsa w maślance sprawia, że mięso jest soczyste, delikatne i aromatyczne. Zawarty w maślance kwas rozbija białko, dzięki temu zmiękcza mięso i przyspiesza jego kruszenie. 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia561 09.05.2014 12:20
dobrze zamarynowana
marcia7 13.01.2014 12:55
wspaniałe mięso
jasiek 26.12.2013 19:29
Z grzybkami najlepsza
jolaxa1 16.09.2011 21:46
pycha
oliwkowa
oliwkowa 13.07.2011 23:19
mniam
oliwkowa
oliwkowa 13.07.2011 23:19
mniam
novita26 27.01.2011 09:39
mniam
agnieszka214 16.12.2010 07:35
mozna przygotowac
matii6 03.12.2010 21:43
danie bardzo ciekawe,u mnie baranina bardzo rzadko gości na stole

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak