Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Makowiec z jabłkiem i kakao

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 sztuk
kakao 3 łyzeczki
mak 25 dkg
cukier puder 30 dkg
proszek do pieczenia 1 łyżka
jabłka 0,5 kg
grysik 10-12 łyżeczek
masło 15 dag
rodzynki do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec z jabłkiem i kakao

Mak zaparzyć a następnie przemielić w maszynce. Cukier utrzeć z masłem, dodawać po jednym żółtku i ciągle ucierać. Dodawać po łyżce maku, grysiku oraz proszek do pieczenia i kakao. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jabłka dodać do ciasta, rodzynki oraz pianę z białek. Wszystko dokładnie wymieszać. Gotowe ciasto wylać na formę do pieczenia wyłożoną papierem i piec w temp. 180\'C ok 30-40 min. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem. Można wykonać wzorek z kakaa. Smacznego !!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

olkaaa 26.11.2013 09:35
bardzo lubię
czekoladka_m 03.09.2013 21:10
pysznie wygląda;):) Makowiec zawsze kojarzy mi się z Bożym Narodzeniem:)
RenataZ-et 12.04.2013 20:05
wygląda rewelacyjnie-zresztą jak każdy Twój wypiek :)
Fiffi 26.10.2012 22:33
musi być pyszny, od samego patrzenia człowiek robi się głodny
IKrakowianka 07.06.2012 20:26
wspaniały :)
Kas2 19.01.2012 07:18
śliczne, równe kosteczki. idealny makowiec
rosik93 02.12.2010 19:33
Bardzo fajnie wygląda, musi być pyszny.
Iwusia 30.11.2010 22:21
makowej*
Iwusia 30.11.2010 22:20
Niestety DS płata figle i nie pojawił się link do ciasta kruchego, które powinno być dodane do przepisu. Powyższy przepis dotyczy ciasta/masy majowej.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak