Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

keks truskawkowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 3 szt.
cukier puder 1 szkl.
cukier waniliowy 1 szt.
mąka tortowa 10 łyżek
mąka ziemniaczana 4 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
Nadzienie:
truskawki 0,8 kg
sok pomarańczowy 3/4 szkl.
cukier 0,4 kg
żelfix 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: keks truskawkowy

jaja ubić z cukrem waniliowym,cukrem pudrem i 5 łyżkami gorącej wody,dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia,wymieszać ciasto wylać do blachy o wym.30x40cm.wyłożonej pergaminem piec 10-12min.w temp.180st.biszkopt wyjąć na deskę posypaną cukrem.pergamin zwilżyć wodą i zdjąć,formę keksową wyłożyć folią aluminiową.ciasto pokroić w prostokąty:2 wielkości boków formy i 2 wielkości dna,dno i boki formy wyłożyć ciastem(1 prostokąt odłożyć)truskawki zmiksować,przetrzeć przez sito,wymieszać z sokiem z pomarańczy i zagotować,mieszając dodać cukier i żelfixy,gotować jeszcze 2 min.przestudzoną masę wlać do formy z ciastem,6 truskawek całych wcisnąć w gęstniejący mus ,przykryć pozostałym prostokątem,odstawić do stężenia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Grazyna0211 19.02.2012 12:08
fajny pomysł
Ines 26.12.2010 15:17
jeszcze nie widziałam keksa z truskawkami

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak