Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa ogórkowa z cukinią

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

słoik ogórków kiszonych 1 szt.
cukinia 1 szt.
ogórek zielony 1 szt.
udko z kurczaka 1 szt.
pierś z kurczaka 20 dag
sos sojowy 5 łyżek
kostka rosołowa 3 szt.
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt.
ziele angielski 3 szt.
duży ziemniak 1 szt.
włoszczyzna
czosnek ząbki 2 szt.
serek topiony śmietankowy 100 g
kwaśna śmietana 1 łyżka
natka pietruszki
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
makaron wonton

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa ogórkowa z cukinią

Kurczaka opłukać, włożyć do wody. Dodać listki, ziele, kostki bulionowe. Zagotować, zebrać szumowiny.
Dodać grubo pokrojoną włoszczyznę( marchew, pietruszkę, seler, por)i ząbki czosnku. Gotować ok. 20 minut.
Dodać startego ogórka zielonego ze skórką, startą cukinie i ziemniaka pokrojonego w kostkę. Gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie - 10- 15 minut.
Dodać starte ogórki kiszone i sok - ścierałam na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Użyłam cały, 0,5 litrowy słoik domowych, kiszonych ogórków. Gotować dalej ok. 10 minut.
Zupę zdjąć z ognia. Doprawić sosem sojowym.
Odlać 1 szklankę bulionu do miski, serek topiony rozgnieść widelcem - dodać do miski z bulionem, mieszać do momentu uzyskania kremowego, jednolitego koloru (bez grudek. Dodać łyżkę kwaśnej śmietany, wymieszać. Całość dodać do zupy. Wymieszać. Doprawić pieprzem, ewentualnie jeszcze sosem sojowym. Podawać z makaronem
wonton.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sarenka 14.05.2011 18:54
Zupki uwielbiam i czesto przygotowuje, ale z ogórkiem i cukinia jeszcze nie próbowalam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak