Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ciasto orzechowe z cukinią

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

masło 12,5 dag
cukier 10 dag
cukier wanilinowy 1 opakowanie
szczypta soli
jajko 3 szt.
mąka krupczatka 15 dag
proszek do pieczenia 1/2 opakowania
gorzka czekolada 5 dag
marchewki 15 dag
cukier puder do dekoracji
bita śmietana do dekoracji
starta marchewka do dekoracji
tłuszcz do formy
orzechy laskowe 10 mielone

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto orzechowe z cukinią

Gorzką czekoladę bardzo drobno posiekać. Cukinię oraz marchewkę obrać, następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
Miękkie masło utrzeć ze szczyptą soli oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, kolejno wbijać jajka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mielonymi orzechami laskowymi. Porcjami wsypywać do ucieranej masy. Dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Do masy wsypać startą cukinię i marchewkę, dokładnie wymieszać.
Półokrągłą podłużną foremkę (keksówkę) wysmarować w środku tłuszczem i oprószyć tartą bułką. Do foremki przełożyć ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 175 stopni i piec 35-40 minut.
Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem, udekorować rozetkami bitej śmietany. Każdą rozetkę posypać startą marchewką i posiekanymi orzechami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krystyna32 01.08.2011 19:46
super
traktorek 19.12.2010 14:08
ciekawe składniki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak