Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

rolada bananowa

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko 6 szt.
kakao 1 łyżka
cukier 3 łyżki
mąka krupczatka 3 łyżki
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
mleko 3,2% 1 szklanka+ 10 łyżek
orzechy włoskie 10 dag
migdały 10 dag
masło 20 dag
cukier puder 3 łyżki
cukier wanilinowy 2 łyżki
banan 2-3 szt.
mąka krupczatka 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: rolada bananowa

Przygotuj ciasto: Białka ubij z cukrem. Podczas ubijania dodawaj żółtka, mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wylej na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 170 stopni.
Ciepłe ciasto wyłóż na wilgotną ściereczkę, usuń papier i delikatnie zroluj biszkopt.
Przygotuj masę: Zagotuj 2/3 szklanki mleka. Mąkę krupczatkę rozprowadź w 1/3 szklanki zimnego mleka. Wlej do gorącego mleka i mieszając, zagotuj. Powstały budyń przykryj przezroczystą folią (dzięki temu nie powstanie twardy kożuszek). Odstaw do ostygnięcia.
Osobno zagotuj 10 łyżek mleka - sparz nim orzechy i migdały. Masło utrzyj z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Ucieraj, dodając po łyżce budyniu. Na koniec dorzuć 2-3 łyżki pokruszonych orzechów i migdałów. Ciasto odwiń ze ściereczki i posmaruj 2/3 masy. Na dłuższym brzegu ciasta ułóż obrane banany i zwiń roladę. Wierzch posmaruj odłożoną masą, polej nitkami polewy i posyp pozostałymi orzechami i migdałami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SylwiaMagdaSabin 13.04.2012 19:55
bardzo lubie takie rolady
SylwiaMagdaSabin 13.04.2012 19:50
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak