Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zielone szparagi smażone na maśle

5.0
(52)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Do tej pory szparagi gotowałam i podawałam z masełkiem i bułeczką tartą. Raczej białą odmianę. Czasem zapiekałam pod beszamelem - teraz czas na prosty przepis na szparagi zielone!

Składniki:

Zielone szparagi 2 pęczki
masło 4 łyżki
sól - do smaku
pieprz mielony biały - do smaku
cytryna opcjonalnie

Przepis i sposób przygotowania na: Zielone szparagi smażone na maśle

Jaki jest prosty przepis na szparagi? Oto on! Genialny dodatek do obiadu lub lekka kolacja poleca się na dziś.

Oczyścić szparagi delikatnie ścinając zdrewniałe końcówki. Nie ma potrzeby obierać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i na gorąca wrzucić szparagi (jak są bardzo długie można przeciąć na dwa kawałki). Smażyć, przewracając ok. 10 minut, aż się zrumienią. Dodać masło. Poczekać aż masło się zrumieni i nabierze lekko orzechowego smaku. Posolić i lekko popieprzyć szparagi. Można je także smażyć z plasterkiem cytryny.
Ja podałam z młodymi ziemniaczkami z wody i sadzonym jajkiem .

W poszukiwaniu sprawdzonych receptur, dobrze jest znaleźć także prosty przepis na szparagi, który bez problemu powtórzymy w domu, mając nawet minimalne doświadczenie w kuchni. A jeśli szukacie przepisu na zielone szparagi, który wymaga więcej pracy, to zapraszam TUTAJ.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

indi 15.05.2013 20:41
pyszności :)
elzbietar64 19.05.2012 22:17
ładnie wygląda
Agnieszka/picola 28.10.2011 22:23
proste i dobre
jasiek 22.05.2011 12:54
zrobię
Jaja 4 tygodnie temu
Jaja
maciek 02.08.2023 20:06
konia se co najwyzej mozesz zwalic

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak