Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieniec z jabłkami

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
mleko 2/3 szklanki
cukier 10 dag
margaryna 10 dag
drożdże świeże 3 dag
jajko 2
żółtko jajek 2
cukier brązowy
płatki migdałowe
jabłka 4
woda 4 łyżki
rodzynki
cukier 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Wieniec z jabłkami

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i mlekiem ,dodajemy szklankę mąki ,mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia.Po godzinie dodajemy utarte z reszta cukru żółtka,mąkę io jajko .Wyrabiamy i wlewamy stopiona margarynę .Wyrabiamy i odstawiamy.ciasto wałkujemy i smarujemy musem jabłkowym .Zwijamy ,formujemy wieniec i odstawiamy do wyrośnięcia.Smarujemy roztrzepanym jajkiem nacinamy wierzch w kilku miejscach posypujemy płatkami i cukrem i pieczemy 50 minut w 200* C .
Do wieńca możemy użyc gotowego musu jabłkowego z rodzynkami lub zrobic go sami .

MUS:4 jabłka obieramy ,kroimy i wrzucamy do rondelka z 4 łyżkami wody .Dodajemy 4 łyżki cukru.Gotujemy na małym ogniu aż owoce się rozpadną .wsypujemy rodzynki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 13.04.2013 08:50
smaczne ciasto
olkaaa 16.07.2012 07:50
bardzo fajny przepis
anemon 10.10.2011 08:47
Zgadzam się z Tobą, ciasto drożdżowe chyba wszystkim smakuje, choć przygotowanie zajmuje trochę czasu.
IZABELA29 17.01.2011 11:41
drożdżowe najlepsze najsmaczniejsze...
ben-ka 31.12.2010 15:06
Zawsze mam opory żeby piec drożdżowe ciasto a jak czytam przepis to ślinka cieknie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak