Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki z makiem

3.0
(15)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 3,1/2 szklanki
cukier 4 łyżki
gęsta śmietana szklanka
jaja 3
mak 1/2 szklanki
jajko

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki z makiem

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogiel- mogiel. Białka ubić na sztywna pianę, wymieszać z koglem- moglem. Połączyć masę zżóltek ze śmietaną i mąką. Wyrobić ciasto. Na posypanej mąką stolnicy toczyć wałeczki o średnicy 1cm, formować z nich nieiwielkie obwarzanki i wrzucać po kilka na gotującą się wodę. Gdy wypłyną, wyłowić, delikatnie ułożyć na pergaminie lub folii aluminiowej, posmarować rozmąconym jajem i suto posypac makiem. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze i wstawić do piekarnika. Piec 20-30 min w temp. 190 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bursztynek 28.10.2011 23:45
ciekawe
magical66 01.12.2010 08:22
uwielbiam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak