Serowe wiatraczki z dzemem morelowym

Serowe wiatraczki z dzemem morelowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    250 g
  • ser bialy póltlusty, zmielony

    250 g
  • kostka miekkiego masla

    250 g
  • cukier waniliowy

    1 lyzeczka
  • cukier puder

    2 lyzki
  • cukier puder

    do posypania ciastek
  • mąka (+do posypania blatu)

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Make przesiac, maslo posiekac w kostke. Wymieszac suche skladniki, dodac do nich maslo i ser, szybko wyrobic ciasto. Kulke ciasta wkladamy do woreczka foliowego i wstawiamy na godzine do lodówki. Po wyjeciu, ciasto rozwalkowac posypanym maka walkiem i na posypanej maka stolnicy ( w przepisie - nalezy ciasto wlozyc miedzy folie spozywcza i w ten sposób rozwalkowac) i pokroic na kwadraty o boku 10x10cm. Kwadraty naciac po przekatnej, zaczynajac od kazdego z brzegów, ale nie docinajac do srodka, tak aby mozna bylo zawinac postale ramiona tworzac wiatraczki. Kazde ramie przykleic do srodka w ten sam spobób, a w sam srodek wlozyc lyzke dzemu morelowego ( w przepisie sa owooce - polówki brzoskwin lub moreli, ktore posypujemy brazowym cukrem). Wiatraczki przeniesc wylozona papierem do pieczenia forme, wstawic do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut w 190-200 stopniach. Po wystudzeniu posypac cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Iwusia

15.08.2013 21:31
pyszne ciasteczka

Angelika10

30.06.2013 01:25
jakie ładne wiatraczki ;)

IZABELA29

08.07.2012 11:39
doskonałe

eli82

16.03.2012 18:05
mniam

ilka_86

27.02.2012 20:12
śliczne

zbysio

06.11.2011 22:59
ooooooooooooooooooo

maciek7

07.09.2011 18:59
super

eli_555

23.05.2011 22:23
pycha

Ewa104

02.02.2011 09:05
Mam ser mielony i miałam robić oponki serowe ale zrobię wiatraczki.

agnieszka189

31.01.2011 09:27
ładniutkie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat