Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ryż z soczewicą

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ryż 30dag
soczewica 10dag
cebule 2
ząbki czosnku 2
Imbir mielony Prymat 1/4łyżeczki
chilli w proszku 1/4łyżeczki
olej 2łyżki
Cynamon mielony Prymat 1/2łyżeczki
Gorczyca biała cała Prymat 1/2łyżeczki
sól
Goździki całe Prymat 1/2łyżeczki zmiażdżone

Przepis i sposób przygotowania na: ryż z soczewicą

Ryż i soczewicę przepłukać,osączyć,wymieszać.Wsypać do żaroodpornej formy,wstawić na 10min do piekarnika nagrzanego do 150stopniC.Cebule i czosnek obrać.Czosnek rozgnieść,wymieszać z imbirem i chilli.Pokrojoną w cienkie plasterki cebulę usmażyć w rondlu na złoto na rozgrzanym oleju.Połowę cebuli odłożyć.Do rondla z cebulą wrzucić czosnek z przyprawami oraz cynamon i goździki.Włożyć uprażony ryż z soczewicą,dokładnie wymieszać,smażyć razem 5 min.Wlać 2 szklanki ciepłej wody,wsypać gorczycę,dodać sól do smaku.Gotować na małym ogniu do miękkości ryżu i soczewicy,uzupełniać wodą,jeśli trzeba.Podawać posypane odłożoną cebulą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bami 24.04.2011 17:42
Interesujący przepis :)
Ewelina47 27.12.2010 07:37
pycha
Sylwia88 30.11.2010 15:54
może się skuszę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak