Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekane kluski gryczane

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 25dag
cebula
ząbki czosnku 3
olej 2łyżki
szpinak mrożony 1op
gałka muszkatołowa starta
jajko
margaryna do wysmarowania formy 1/2łyżki
śmietana gęsta kwaśna 1szkl
szczypiorek usiekany 1łyżka
sól
pieprz
bulion 2szkl mięsny
ser żółty 3łyżki (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekane kluski gryczane

Rondel mocno rozgrzać,wsypać umytą i odcedzoną kaszę.Zrumienić ja na ogniu,potrząsając rondlem.Zalać wrzącym bulionem,doprowadzić do wrzenia i od czasu do czasu mieszając,gotować na małym ogniu,aż wchłonie cały płyn.Cebulę i czosnek obrać,posiekać,zeszklić razem na oleju.Dodać rozdrobniony zamrożony szpinak i ,stale mieszając,smażyć,aż odparuje cały płyn.Przestudzoną masę szpinakową wymieszać z kaszą.Przyprawić do smaku gałką muszkatołową,solą i pieprzem.Dodać rozmącone jajko,wymieszać,odstawić na 30min.Łyżką formować z masy duże kluski,układać je w natłuszczonym margaryną żaroodpornym naczyniu.Zalać śmietaną,posypać startym żółtym serem.Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp.200stopniC.Zapiekać ok.20min.Posypać szczypiorkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Zoso 11.06.2012 22:43
smaczny obiad

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak