Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kotleciki rakowe

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka
pieprz
sól
szyjki rakowe 400 g
jajko 3 szt
tłuszcz do smażenia
koperek 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat
masło 2 łyżki
ryż ugotowany 150 g

Przepis i sposób przygotowania na: Kotleciki rakowe

Szyjki rakowe sparzyć, osączyć, drobno posiekać, wymieszać z ryżem, koperkiem i 2 żółtkami utartymi z masłem.
Masę doprawić solą i pieprzem. Dodać do niej pianę ubitą na sztywno z 2 białek i delikatnie wymieszać. Formować z masy wałeczki długości 6cm i średnicy 2cm.
Panierować je w mące, 1 jajku rozbitym z łyżką wody i tartej bułce. Smażyć kotleciki na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron, aż się zrumienią.
Podawać z sosem grzybowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak