Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mus czekoladowy

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czekolada mleczna 1 tabliczka
jajko 4 sztuki
cukier 4 łyżki
mleko 3,2% 2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
maliny świeże 1 szklanka
rodzynki
orzechy posiekane

Przepis i sposób przygotowania na: Mus czekoladowy

Mleko należy zagotować. Żółtka oddzielić od białek i ubić z cukrem. Następnie stopniowo na ubitych żółtek z cukrem dodawać zagotowane mleko. Całość należy przelać do garnka i ubijać na małym gazie aby masa nam zgęstniała. Dodać czekoladę i mąkę ziemniacząną wcześniej rozrobioną z wodą. Ubijać aż czekolada się rozpuści. Odtsawić do przestygnięcia. Następnie z białek ubić sztywną pianę i wymieszać z musem czekoladowym.. Do pucharków włożyć maliny i rodzynki, warstwę musu, posypać posiekanymi orzechami,znowu maliny następnie 2 warstwą kremu i na wierzch znowu dać maliny i posypać zmielonymi orzechami. Ostawić do lodówki na około 1 h. Część orzechów siekamy a drugą część mielimy. Smacznego !!!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Misiabe 30.11.2010 12:10
uwielbiam czekolade :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak