Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

porkolt wieprzowy

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka bez kości 60 dag
pomidory krojone z puszki 1 szt
papryka czerwona 2 szt
cebula 2 szt
smalec 2 łyżki
woda
sól
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Papryka ostra mielona Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: porkolt wieprzowy

Łopatkę umyć, osuszyć, pokroić w kostkę 1x1cm. Pomidory można ale nie trzeba zmiksować blenderem, paprykę pokroić w kosteczkę, cebulę w grubszą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki płaski smalcu następnie na rozgrzany tłuszcz wrzucamy cebulę, mieszamy aż się zeszkli. Odstawiamy na chwilę z ognia żeby przestygło i dodajemy łyżkę mielonej słodkiej papryki (gdy wsypiemy paprykę na gorący tłuszcz wtedy nam się przypali i będzie gorzka), zalewamy łyżką wody i mieszamy, znów stawiamy na gazie i wrzucamy mięso. Dusimy pod przykryciem około 60min aż mięso będzie prawie miękkie wtedy dodajemy paprykę pokrojoną w kosteczkę i całość dusimy do miękkości około 20 min. przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Smacznego d(-_-)b podawać z czym się lubi

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak