Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

łazanki z makiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 3
mąka krupczatka
sól
mak 30 dag
woda 1 szklanka
mleko 3,2% 1 szklanka
orzechy włoskie 10 dag
migdały 10 dag
rodzynki 10 dag
morele suszone 10 dag
figi 10 dag
miód 2 łyżki
cukier do smaku
cukier waniliowy
masło 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: łazanki z makiem

Przygotuj łazanki: Z jajek i mąki wyrób ciasto jak na makaron, po czym cieniutko rozwałkuj. Pozostaw do przeschnięcia. Następnie pokroić w kwadraciki o boku ok. 1 cm.
Przygotowanie farszu: Zagotuj mleko z wodą, wsyp mak i pozostaw, by się dobrze zaparzył (ok. 10-15 minut). Zaparzony mak zmiel. na patelni roztop masło. Dodaj posiekane orzechy, lekko przysmażyć. Dorzuć pozostałe bakalie. Dodaj dwie łyżki miodu, cukier waniliowy i zmielony mak. Ewentualnie możesz dosłodzić do smaku. Ugotuj łazanki. Polej zezłoconym masłem, nałóż farsz i wymieszaj.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aeksandra 03.12.2010 10:54
fajne.na pewno wypróbuję;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak