Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

pieczeń cielęca w sosie tuńczykowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

rozmaryn suszony lub świeży kilka łyżeczek
wino białe wytrawne 1 szklanka
czosnek 2 główki
olej 2 łyżki
tuńczyk kawałki w oleju 2 puszki
majonez 1/2 szklanki
oliwa 1/4 szklanki
sok z cytryny 2 łyżki
kapary 2 łyżki
musztarda 1 łyżka
sól do smaku
ząbek czosnku 1 szt
cielęcina 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: pieczeń cielęca w sosie tuńczykowym

Cielęcinę umyj, osusz, oczyść z błon. Dwie główki czosnku obierz z łupin, podziel na pojedyncze ząbki. Jeden ząbek przeciśnij przez praskę, a następnie utrzyj z solą oraz rozmarynem i natrzyj nim mięso.
Cielęcinę ponacinaj ostrym i cienkim nożem. W nacięciu wsuń po jednym ząbku czosnku i odrobinę rozmarynu. Owiń mięso folią spożywczą i odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu odwiń mięso z folii, ułóż w brytfannie, podlej dwiema łyżkami oleju i winem. Piecz 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160 stopni. Często podlewaj pieczeń wytwarzającym się sosem. gotową pieczeń zostaw na całą noc do ostygnięcia.
Przyrządź sos: zmiksuj tuńczyka z ząbkiem czosnku i kaparami, powoli dolewaj oliwę wymieszaną z sokiem z cytryny. Dodaj musztardę i majonez, wymieszaj, skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku solą i pieprzem.
Pieczeń podawaj na ciepło z piure ziemniaczanym i surówką lub na zimno z pieczywem. Sos podawaj osobno.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak