Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Obwarzanki ,, odpustowe,,

4.0
(23)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 25 dag
jaja 4 szt
cukier puder 3 dag
sól szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Obwarzanki ,, odpustowe,,

Z mąki,jaj,cukru i szczypty soli zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy.
Na stolnicy formujemy małe wałeczki i zwijamy je w cienkie obwarzanki i wrzucamy partiami na wrzącą lekko osoloną wodę, zamieszać, gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową, układać na blaszce.
Piec na złoty kolor w piekarniku o temp.peraturze 170st.( obwarzanki muszą z obu stron zapiec się na złoty kolor, wtedy będą chrupiące )Po upieczeniu jeszcze gorące posmarować mocno osłodzoną wodą
Po ostudzeniu można nanizać na lniane sznureczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak