Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sadlaczki

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 0,5 kg
żółtko jajek 3 sztuki
śmietana 0,5 szklanki
sadło 30 dkg
sól szczypta
marmolada
cukier puder

Przepis i sposób przygotowania na: Sadlaczki

Sadło należy przekręcić 2 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Dość szybko zagnieść ciasto z sadła i mąki, dodać szczyptę soli, śmietanę i żółtka. Wyrobić ciasto i schłodzić w lodówce przez pół godziny. Z ciasta formować rogaliki, w środek każdego z nich dając odrobinę marmolady.
Piec na jasnozłoty kolor w piekarniku rozgrzanym do około 190 stopni.
Obtoczyć w cukrze pudrze.
Przepis mojej babci. Robiła je na każde większe święta.
Sadlaczki można przechowywać bardzo długo w kartoniku wyłożonym papierem do pieczenia. Są przepyszne.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 24.08.2014 08:09
Robię i lubię takie
GGABI 19.09.2011 21:25
extra
eduszo
eduszo 29.11.2010 17:42
Pamiętam te ciastka,u mnie w domu też się je robiło na wszystkie święta.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak