Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KWAS BURACZANY

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 1 kg
chrzan 3 g
kminek Prymat 1 łyżeczka
główka czosnku
pietruszka
marchewka
kawałek selera
sól 3 łyżeczki
szczypta cukru

Przepis i sposób przygotowania na: KWAS BURACZANY

Obrane i pokrojone w plasterki buraki, jarzyny i przyprawy zalać przegotowaną wodą( 3 litry), tak, aby przykryła wszystko.
Na wierzchu położyć kawałek razowego chleba( przyspiesza kwaszenie).
Słój nakryć gazą i trzymać 5-6 dni w ciepłym miejscu, po tym czasie usunąć kożuch a kwas zlać do butelek.W szczelnie zamkniętych butelkach można przechowywać kwas w chłodnym miejscu nawet przez kilka miesięcy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak