Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

KURCZAK MARYNOWANY W JAŁOWCÓWCE

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kurczak duży
masło 1oo g
rozmaryn 2 łyzeczki
natka pietruszki
sól i pieprz
marynata
jałowcówka 50 ml
marchew i pietruszka
miód 1 łyżka
kilka ziaren jałowca

Przepis i sposób przygotowania na: KURCZAK MARYNOWANY W JAŁOWCÓWCE

Jałowcówkę utrzeć z miodem, zmiażdżonym zielem angielskim i zmiażdżonym jałowcem.
Obrana marchewkę i pietruszkę pokroić w plastry.
W naczyniu ułożyć kurczaka , natrzeć go marynatą i obłożyć warzywami, marynować w chłodnym miejscu przez 6-8 godzin.
Po tym czasie oczyścić kurczaka z warzyw, ułożyć go w brytfannie, natrzeć .solą, pieprzem i rozmarynem, także w środku., do środka włożyć tez gałązki pietruszki.
Polać kurczaka stopionym masłem, piec w tem. 170 , polewać często sosem z brytfanki

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka_86 12.04.2011 22:30
fajny ten przepis:)
ilka_86 12.04.2011 22:30
fajny ten przepis:)
Joanna108
Joanna108 10.12.2010 08:41
Bardzo lubię mięsko przesiąknięte jałowcem i często tej przyprawy używam do marynowania, ale nigdy nie próbowałam mixu na bazie jałowcówki :).

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak