Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Moussaka po mojemu

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mięso mielone 500 g
bakłażan 2 sztuki
cebula 2 sztuki
jaja 1 sztuka
czosnek 4 ząbki
pomidory krojone z puszki 2 puszki
mleko 1 i 1/2 szklanki
mąka 3 łyżki
masło 3 łyżki
sól, pieprz do smaku
Gałka muszkatołowa cała Prymat
oregano
żółty ser 100 g

Przepis i sposób przygotowania na: Moussaka po mojemu

Ziamniaki obrać, pokroić w cienkie plastry i zalać wrzącą wodą- gotowac na małym ogniu ok 10 minut i odcedzić.
Bakłążana pokroić w podłużne plastry i obficie posolić. Po 20 minutach zebrać kropelki wody za pomocą papierowego ręcznika.
Na oliwie podsmażamy cebule pokrojone w kostkę, z czosnkiem pokrojonym w plasterki. Jak się zeszkli dodajemy mielone mięso- najlepiej udziec z indyka pomieszane wcześniej z 1 jajkiem. Jak mięso się podsmaży dodajemy pomidory z puszki przyprawiamy sola, pieprzem i oregano do smaku. Całość dusimy ok 15 minut.
Bakłażana podsmażamy na suchej patelni- po parę minut na każdej stronie- najlepiej na patelni grillowej.
W rondelku rozpuszczamy masło. wsypujemy mąkę i jak się połączy z masłem, zaczynamy stopniowo wlewać mleko- ciagle mieszając. Doprawiamy do smaku solą, pieprze,m i gałką muszkatołową świezo startą.
Na dnie naczynia żaroodpornego układamy połowę ziemniaków, potem połowę bakłażana, połowę mięsa i zalewamy 1/3 sosu beszamelowego. Następnie 2 połowa ziemniaków, reszta bakłażana, reszta mięsa i reszta sosu beszamelowego. Wierzch posypujemy startym żółtym serem.
Wszystko razem pieczemy w 180 stopniach ok godziny.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Norgiusz 15.08.2012 05:44
swietny przepis
rjustysia 08.11.2011 09:56
Może być interesujące :) nigdy nie jadłam musaki z ziemniakami.
aniapetr 13.10.2011 21:40
Fajny, smacznie brzmiący przepis
aniapetr 13.10.2011 21:40
Fajny, smacznie brzmiący przepis
IZABELA29 11.09.2011 09:16
warto sprawdzić jak smakuje
bursztynek 30.04.2011 23:53
takiej wersji jeszcze nie próbowałam ciekawie się zapowiada
Grażyna13 21.12.2010 18:36
Pycha !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak