Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ciasto Balowe

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2 i 1/2 sztuki
mąka 8 dag
mąka ziemniaczana 8 dag
cukier 13 dag
woda 3 łyżki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
sól szczypta
kakao 1 łyżka
masa krówkowa 1 puszka
śmietana 30% 750 ml
śmietan fix 3 opakowania
budyń śmietankowy 2 opakowania
mąka ziemniaczana 1 łyżka
cukier 1 łyżka
masło 25 dag
mleko 3,2% 1/2 itra
krakersy 1 duże opakowanie
czekolada biała 1 tabliczka
cytryna 2 sztuki
cukier puder 1/2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Balowe

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, pod koniec ucierania dodać po 1 łyżce wody. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubite białka delikatnie przełożyć do żółtek i dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wylać na blachę . Piec 20-25 min. w 200 stopniach. Wystudzić , nasączyć sokiem z cytryny.
Budynie z mąką ziemniaczaną i cukrem ugotować na mleku, wystudzić. Margarynę ubić na puszystą masę dodawać powoli budyń. Gotową masę przełożyć na biszkopt, na to wyłożyć krówkę z puszki. Następnie ubić śmietanę ze śmien-fixami i cukrem pudrem. Wyłożyć na całość. Posypać startą czekoladą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak