Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Sojowy boczek Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

chudego świeżego boczku 1.2 kg
sosu sojowego Tao Tao 8 łyżek
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat 2 czubate łyżki
łyżka papryki słodkiej 1 czubata
Pieprz czarny grubo mielony Prymat 1 płaska łyżeczka
czosnku granulowanego Prymat 1 czubata łyżka
czubata łyżka kucharka 1
ziela angielskiego Prymat 8 ziarenek
Liść laurowy suszony Prymat 4
olej z pestek winogron 5 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Sojowy boczek Eli

Pozostałe składniki:

750 ml mleka

Boczek umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Ziele angielskie rozgnieść,liście laurowe rozdrobnić.Wymieszać razem:sos sojowy,olej,przyprawę do wieprzowiny,paprykę,pieprz,czosnek,kucharka,ziele angielskie i liście laurowe.Marynatą zalać boczek i włożyć do lodówki na całą noc.Wyjąć boczek z marynaty,włożyć do wysokiego naczynia żaroodpornego i zalać mlekiem (boczek musi być przykryty mlekiem).Piec w piekarniku przez 60 minut w temperaturze 180 stopni.Po godzinie boczek przewrócić na drugą stronę,piec jeszcze 30-40 minut i co jakiś czas smarować marynatą.Gotowy boczek wyjąć na półmisek i pokroić na porcje.Smacznego!

Ja podałam boczek z ziemniakami i brukselką z sosem sojowym (przepis w mojej galerii).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

aacaac 08.10.2011 07:48
ciekawe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak