Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Likier kakaowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 1 i 1/2 szklanki
cukier 1 szklanka
kakao 2 łyżki
cukier waniliowy 1/2 opakowania
żółtko jajek 6 sztuk
spirytus 1/4 litra

Przepis i sposób przygotowania na: Likier kakaowy

Kakao zaparzyć niewielką ilością wody i rozrzepać na gęstą masę, wlać letnie mleko, rozmieszać i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodając równocześnie cukier waniliowy. Gdy masa będzie już bardzo dokładnie roztarta, nie przerywając ucierania wlewać stopniowo mleko z zaparzonym kakao. Następnie stopniowo wlewać spirytus i dalej dokładnie i energicznie ucierać, aby składniki dokładnie się połączyły, na koniec przelać do czystej butelki lub karafki i szczelnie zamknąć.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia53 15.02.2011 11:32
Takie trunki to ja lubię.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak