Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowy napój jablkowo-miętowy

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cztery jablka
kilka łyżek cukru
lyżka suszonej mięty
pięć szklanek wody

Przepis i sposób przygotowania na: Domowy napój jablkowo-miętowy

Jabłka obieramy, kroimy na kawałki, zalewamy wodą tak, żeby przykryła ich powierzchnię i gotujemy ok. 10 min. Łyżkę mięty ( lub dwie torebki) zalewamy szklanką wrzątku i parzymy pod przykryciem ok.10 min. Przecedzamy, słodzimy cukrem lub miodem ( ja daję 2-3 łyżki). Kompot jabłkowy przecedzamy, jabłka rozgniatamy widelcem i po dosłodzeniu wykorzystujemy do grzanek, naleśników czy deseru. Sok łączymy z miętą i uzupełniamy chłodną przegotowaną wodą w dzbanku do podanej wyżej ilości. Sprawdzamy, czy nie trzeba dosłodzić. Odstawiamy do wystudzenia, w czasie upałów wstawiamy do lodówki. Można dodać sok z cytryny lub limonki i kostki lodu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 12.02.2012 11:09
pyszny
Grażyna13 03.02.2012 14:27
Agnieszko, miło mi :)
Agnieszka/gucio22 03.02.2012 14:24
nareszcie ulubiony napój moich synów zaraz im zrobię :) dziękuję
m1monika 16.05.2011 15:23
super!!!
jolaxa 22.01.2011 14:35
musi byc smaczne
Mati13 01.12.2010 08:29
super!
pacpaw 30.11.2010 00:43
zimą też bym nie pogardził takim boskim nektarem
Tomek16 29.11.2010 14:27
dobre na upalne dni

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak