ciasto:zagniatamy z mąki i jaj,powinno być twarde,rozwałkować na placki o grubości ok.3cm.odstawić żeby podeschły,następnie pokroić w kwadraty o boku ok.7cm.i wrzucić do gotującej,osolonej wody z dodatkiem oliwy 1 łyżki,gdy wypłyną odcedzić,nie gotować dłużej bo ciasto ma być twarde,warzywa umyć,obrać,opłukać,mięso i boczek,oczyścić umyć pokroić w kawałki,przygotowane warzywa i mięso zemleć w maszynce,włożyć do garnka,masło i utłuczone gożdziki,osolić dusić pod przykryciem,po 30min.dodać rosół wymieszany z koncentratem pomidorowym,doprawić do smaku,dodać 4 łyżki startego sera,sos wymieszać z ugotowanym ciastem,wułożyć do żaroodpornego naczynia,posypać starym serem i zapiec w piekarniku 200st.ciasto powinno wchłonąć jak najwięcej sosu i lekko się zrumienić posypać posiekaną natką pietruszki,podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem sałaty z oliwą.