Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zapiekanka włoska z ciasta makaronowego LASAGNE

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2 szkl.
oliwa 1 łyżka
jajko 3 szt.
ser 6 łyżek
masło 3 łyżki
boczek 0,1 kg.
wolowina chuda 0,25 kg
marchew 1 szt.
cebula 2 szt.
seler kawałek
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
rosół 2 szkl.
Goździki całe Prymat 2 szt.
sól, pieprz
natka pietruszki 2 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: zapiekanka włoska z ciasta makaronowego LASAGNE

ciasto:zagniatamy z mąki i jaj,powinno być twarde,rozwałkować na placki o grubości ok.3cm.odstawić żeby podeschły,następnie pokroić w kwadraty o boku ok.7cm.i wrzucić do gotującej,osolonej wody z dodatkiem oliwy 1 łyżki,gdy wypłyną odcedzić,nie gotować dłużej bo ciasto ma być twarde,warzywa umyć,obrać,opłukać,mięso i boczek,oczyścić umyć pokroić w kawałki,przygotowane warzywa i mięso zemleć w maszynce,włożyć do garnka,masło i utłuczone gożdziki,osolić dusić pod przykryciem,po 30min.dodać rosół wymieszany z koncentratem pomidorowym,doprawić do smaku,dodać 4 łyżki startego sera,sos wymieszać z ugotowanym ciastem,wułożyć do żaroodpornego naczynia,posypać starym serem i zapiec w piekarniku 200st.ciasto powinno wchłonąć jak najwięcej sosu i lekko się zrumienić posypać posiekaną natką pietruszki,podawać bezpośrednio po zapieczeniu z dodatkiem sałaty z oliwą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 20.12.2011 10:53
smaczna

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak