Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Ozorkowe piramidki Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ozorki wieprzowe 4
Kucharek przyprawa do potraw do smaku
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziela angielskiego Prymat 6 ziarenek
marchewki 2
groszku konserwowego 1 puszka
średnie pomidory 3
soku pomidorowego 1 szklanka
sosu sojowego Tao Tao 6 łyżek
Żelatyna wieprzowa Prymat 20 g
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Ozorkowe piramidki Eli

Ozorki zalać wodą,dodać kucharka, liście laurowe,ziele angielskie i gotować do miękkości.Pod koniec gotowania dodać marchewkę.Miękkie ozorki i marchewkę wyjąć z wywaru.Ciepłe ozorki obrać ze skórki i pokroić w plasterki.Groszek wyłożyć na sitko,przepłukać wodą i odsączyć.Marchewkę pokroić w kostkę.Do 1 szklanki gorącego wywaru wsypać 3/4 żelatyny i rozpuścić.Wlać do reszty zimnego wywaru.Doprawić solą,pieprzem i 4 łyżkami sosu sojowego.Marchewkę wymieszać z groszkiem.Do szklanek(ja dałam do kubków po serkach danio)na dno włożyć marchewę z groszkiem,plasterki ozorków,zalać wywarem z żelatyną,ostudzić i włożyć do lodówki do zastygnięcia.Pomidory sparzyć wrzątkiem,przelać zimną wodą i obrać ze skórki.Obrane pomidory przekroić,wyjąć nasiona i pokroić w kostkę.Do pomidorów dodać sok pomidorowy i zmiksować.W 1/2 szklanki gorącego wywaru rozpuścić resztę żelatyny i wlać do musu,dodać 2 łyżki sosu sojowego,przyprawić czosnkiem granulowanym,solą i pieprzem.Ozorki wyjąć z lodówki i rozlać zimny mus.Włożyć ozorki do lodówki do całkowitego zastygnięcia.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

LoLa 22.04.2013 06:57
wygląda smakowicie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak