Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Naleśniki z serem Eli

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 1/2 litra
jajko 2
cukru 2 łyżki
proszku do pieczenia 1/2 łyżeczka
mąki pszennej (około) 40 dkg
olej 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Naleśniki z serem Eli

Pozostałe składniki:

Farsz:
1/2 kg twarogu
1 jajko
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
150 g śmietany 18%
5 dkg rodzynek
5 dkg kandyzowanej skórki pomarańczowej

olej do smażenia

1 kubek śmietany 18%-330 g
1 cukier waniliowy

Mleko,jajka,cukier i olej zmiksować.Mąkę (2/3 całości),proszek do pieczenia przesiać przez sitko i dodawać do mleka miksując.Jeżeli ciasto jest za rzadkie,dodać jesze przesianej mąki.Ciasto musi mieć konsystencję dość gęstej śmietany.Z ciasta upiec na patelni teflonowej cienkie naleśniki.Twaróg rozgnieść widelcem,dodać roztrzepane jajko,cukier,cukier wanikiowy,mąkę ziemniaczaną,śmietanę i rozetrzeć łyżką na gładką masę.Do masy serowej dodać rodzynki,skórkę kandyzowaną i wymieszać.Naleśniki smarować masą serową i składać w trójkąty (na pół i jesze raz na pół) i obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju.Kubek śmietany wymieszać z cukrem waniliowym.Naleśniki ułożyć na talerzach i polać śmietaną.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

angelika14 13.06.2012 12:22
dawno nie robiłam ale zrobię
Babciagramolka 30.11.2010 17:54
Jak ja dawno nie robiłam naleśniczków z serem - dzięki za przypomnienie- smakowicie wyglądają .

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak