Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Niby gołąbki Eli

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

sól do smaku
pieczarek 1 kg
duże cebule 2
duże cebule 3 łyżki
sosu sojowego Tao Tao 6 łyżek
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
szynki konserwowej,mielonki 70 dkg
olej 2 łyżki
olej do smażenia 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Niby gołąbki Eli

Pozostałe składniki:

Sos:
1/2 kg pieczarek
1 duża cebula
2 łyżki oleju
1 kostka bulionu grzybowego
4 łyżki sosu sojowego Tao Tao
pieprz

2 łyżki mąki pszennej

Kapustę obrać z uszkodzonych liści i wyciąć głąb.W dużym garnku zagotować wodę z solą i 2 łyżkami oleju.Do wrzątku włożyć kapustę,dziurą po głąbie do góry,żeby woda z olejem wlała się do środka (ułatwi to zdejmowanie liści z główki) i zdejmować poszczególne sparzone liście.Z ostudzonych liści zciąć gruby nerw.Szynkę lub mielonkę pokroić w plastry (tyle,ile liści kapusty).Pieczarki drobno pokroić,cebulę posiekać.Na głębokiej patelni rozgrzać 3 łyżki oleju,dodać pieczarki,cebulę,wlać sos sojowy,doprawić pieprzem i smażyć,aż sok odparuje.Pieczarki ostudzić,dodać bułkę tartą i wymieszać.Pieczarki do sosu pokroić:małe w plastry,a większe w pół plastry.Cebulę posiekać.Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju,dodać pieczarki,cebulę,przyprawić pieprzem,wlać sos sojowy i smażyć aż pieczarki będą miękkie.Na każdy liść kapusty położyć plaster szynki lub mielonki i po łyżce pieczarek.Zwinąć gołąbki (tak jak krokiety).W dużej brytfance rozgrzać olej,ułożyć ciasno gołąbki (jedna warstwa) i obsmażyć z obu stron na rumiano.Podlać gołąbki wodą,dodać kostkę grzybową,przesmażone pieczarki i dusić do miękości gołąbków.Gotowe gołąbki wyjąć z sosu.Mąkę wymieszać z wodą,wlać do sosu i przegotować.Sos ewentualnie doprawić jeszcze pieprzem i sosem sojowym.Niby gołąbki podawać z ryżem ugotowanym na sypko i polane sosem pieczarkowym.Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

bietka 29.12.2011 20:42
fajny przepis
eli_555 29.11.2010 11:48
Znowu źle napisałam:ani cebule,ani bułka tarte bo jest wpisana niżej,ale miało być 3 łyżki oleju.
eli_555 29.11.2010 11:46
Miało być 3 łyżki bułki tartej a wkleiło mi się duże cebule.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak