Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

BARSZCZ WILEŃSKI

2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

buraki 8 szt
chleb razowy 50 dag

Przepis i sposób przygotowania na: BARSZCZ WILEŃSKI

Zakwas: buraki obrać i pokroić w plasterki, chleb pokroić w cienkie kromki. Układać je na zmianę w kamionkowym garnku lub dużym słoju. Zalać przegotowaną i ostudzoną wodą (wody powinno być tyle, aby przykryła składniki). Naczynie z zakwasem odstawić na 2 - 3 godziny w ciepłe, zaciszne miejsce, następnie dobrze wymieszać i przykryć podwójnie złożoną gazą. Odstawić w ciepłe miejsce na 2-3 dni.

Zupa:
-1 porcja włoszczyzny
-Kostka bulion drobiowy
-2- 3 buraki
-kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu i jałowca.
-1 listek laurowy
-3 - 4 suszone grzybki (najlepiej prawdziwki)
-4 - 5 łyżeczek niesłodzony sok z wiśni lub czerwonych porzeczek (może być też gotowa zaprawa buraczana)

Zupa: gotowy zakwas przecedzić przez gęste sitko. Włoszczyznę poszatkować, dodać bulionetkę, przyprawy i umyte suszone grzybki. Zalać wodą i gotować 20 min. Przecedzić i ostudzić. Buraki obrać i zetrzeć na tarce z małymi otworami. Zalać przygotowanym wywarem i zagotować na maleńkim ogniu. Przecedzić, wymieszać z zakwasem i sokiem wiśniowym, spróbować potrawę, ewentualnie doprawić.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak