Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zapiekanka ziemniaczana z cukinia

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki gotowane w mundurkach 1 kg
jajko 3
mąka pszenna 5 lyzek, lekko czubatych
masło miękkie 100 g
sól, pieprz, gałka muszkatołow
śmietana 18 proc 2 lyzki
cebula 1
natka pietruszki kilka galazki
keczup pikantny 2 lyzki
czosnek 1 zabek
masło 50 g
ser żółty 150 g
sos sojowy ciemny
przyprawa uniwersalna Kucharek
cukier

Przepis i sposób przygotowania na: Zapiekanka ziemniaczana z cukinia

Ziemniaki starannie wyszorowac i ugotowac w mundurkach, w lekko osolonej wodzie. Jeszcze cieple obrac ze skórki, przepuscic przez braske lub starannie utluc tluczkiem. Make przesiac, maslo pokroic w kostke i razem z maka wymieszac z ziemniakami. Zóltka oddzielic od bialek, bialka ubic na sztywno ze szczypta soli, zóltka lekko roztrzepac i razem ze smietana dodac do masy ziemniaczanej, przyprawic sola, pieprzem i galka muszkatolowa, dobrze wymieszac. Dodac piane z bialek i delikatnie wymieszac. Zaroodporne naczynie wysmarowac tluszczem i posypac bulka tarta. Mase ziemniaczana wlozyc do naczynia, robiac po srodku owalne wglebienie na farsz. Cukinie dobrze umyc i osuszyc recznikiem papierowym, nie obierac. Cukinie pokroic na pólplastry, pietruszke umyc, osuszyc i posiekac. Cebule i czosnek obrac, umyc i osuszyc. Cebule pokroic na kosteczke, czosnek przecisnac przez praske. Na patelni rozgrzac maslo, wrzucic cebule, dodac pól lyzeczki cukru, podsmazyc minutke, dodac cukinie, sól, pieprz, papryke, 3 krople sosu sojowego, odrobine vegety, wymieszac, smazyc chwile czesto mieszajac, a gdy cebula zmiekknie, dodac keczup, oregano i czosnek, wymieszac i doprawic do smaku. Powstalym farszem wypelnic wglebienie w masie ziemniaczanej. Ser zólty starkowac na tarce o grubych oczkach. Dobrze rozgrzac piekarnik i wstawic zapiekanke. Piec okolo 20-25 minut w 180 stopniach do zrumienienia ziemniaków, a tuz przed zakonczeniem pieczenia, wierzch posypac zóltym serem i krótko zapiec.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ewa104 19.11.2011 20:33
Lubię podane składniki,więc jestem pewna,że ta zapiekanka to coś dla mnie.I doprawione w moim guście-extra zapiekanka.
barbara11561 06.11.2011 07:04
super
eli_555 26.08.2011 21:58
ale pychotka
maciek7 07.07.2011 12:22
super
agnieszka189 09.05.2011 16:00
ależ apetycznie wygląda
Sarenka 30.11.2010 17:19
cukier, papryka slodka mielona, oregano, sól, pieprz ziolowy Prymat - to sa wszystkie przyprawy, ktore ucielo w skladnikach :]
agnieszka214 30.11.2010 15:05
mniam
Tahitha 29.11.2010 08:01
Super. pyszna.
Babciagramolka 28.11.2010 23:29
Mogę pomruczeć ? Pachnie mi na odległość . Mniam.
bernika 28.11.2010 21:28
super wyglada
Karolcia12 28.11.2010 20:47
zachęcająco wygląda i apetycznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak