Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka zapiekana pod majonezem

5.0
(68)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

platy karkówki 3 1cm grubosc
cebula 3 duze
pikantny keczup
majonez

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka zapiekana pod majonezem

Karkówke umyc i osuszyc recznikiem papierowym, po czym natrzec sola, pieprzem i papryka. Mieso owinac folia i wstawic do lodówki na 2 godziny, a najlepiej na noc. Cebule obrac, umyc, oszuszyc i pokroic w pólpiórka, po czym posypac lyzka cukru i z umiarem - vegeta. W zaroodpornym naczyniu ulozyc obok siebie plastry karkówki, które posypac cebula. Polac obficie keczupem, jezeli nie mamy pikantnego, lagodny keczup, mozna posypac chilli. Nastepnie polozyc ok 9 lekko czubatych lyzek majonezu i delikatnie rozsmarowac na calej powierzchni. Wierzch posypac oregano. Wstawic do dobrze rozgrzanego piekarnika i zapiekac przez okolo 80 minut w 180 stopniach, najlepiej przez pierwsza polowe pieczenia, pod przykryciem z folii. Tuz przed zakonczeniem pieczenia, mozna tez posypac wierzch, starkowanym, zoltym serem. Podawac na goraco z ryzem lub ziemniakami.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

EmciaPichci 08.09.2013 05:07
ciekawy pomysł :)
Wacław 16.12.2011 08:30
smaczne mięsko !
kate.500 30.10.2011 00:05
pysznie wygląda
Henryka2 22.02.2011 21:10
Wypróbowałam dzisiaj! Pyszne danie! Dziękuję Sarenko!
SmacznaPyza 18.02.2011 17:34
muszę w końcu wypróbować
bernika 28.11.2010 21:30
ha ja tez dzisiaj zapiekałam karkówke pod majonezem ale u mnei jeszcze były pieczarki.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak