Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Salatka warstwowa z tunczykiem i jajami

2.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko ugotowane na twardo 10 sztuk
Emmentaler 100 g
puszka kukurydzy lub zamiennie
majonez
tuńczyk w sosie własnym 2 puszki

Przepis i sposób przygotowania na: Salatka warstwowa z tunczykiem i jajami

Ugotowane jaja obrac, oddzielic bialka od zóltek. Bialka zetrzec na tarce o grubych oczkach, zóltka zetrzec na malutkich oczkach.Tunczyka bardzo dokladnie odsaczyc. Ser zólty starkowac na bardzo drobnych oczkach. Jezeli robimy wersje z kukurydza, kukurydze dokladnie odsaczamy z zalewy. W przypadku wercji z cebula, cebule obieramy, myjemy, suszymy i kroimy bardzo drobno. W naczyniu lub duzej salaterce, ukladamy kolejno warstwami: starkowane bialka, na to starkowany zólty ser - lekko usiskamy palcami, ale wyrównac powierzchnie. Nastepnie kladziemy doskonale odcisnieta tunczyka z jednej puszki, którego warstwe smarujemy majonezem - uzywam kilka czubatych lyzek. Nastepnie kukurydze lub cebule, ponownie warstwe tunczyka, na to majonez i na koncu, starkowane zóltka. Lekko wygladzam powierzchnie palcami i wstawiamy salatke do lodówki. Przechowujemy w lodówce.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ewaa 15.01.2012 20:03
uwielbiam...
czekoladka_m 01.01.2012 17:41
pycha
FAFIK 13.06.2011 06:38
smacznie wygląda!
beatkaa153 04.02.2011 14:19
uwielbiam taką
Ewa104 02.02.2011 09:01
Sałatki z tuńczyka często u mnie goszczą, ale warstwowej jeszcze nie robiłam.Dzięki za pomysł.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak