Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Pizza z pieczarkami i parówkami cielecymi

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka pszenna 1,5 szklanki
oliwa 1 lyzeczka
sól 2/3 lyzeczki
cukier 0,5 lyzeczki
puszka obranych, rozdrobniony 400 g
sól 1/2 lyzeczki
czarny pieprz swiezo zmielony 1/3 lyzeczki
Czosnek suszony Prymat 1/2 lyzeczki
Emmentaler 100 g
pieczarki 100 g
parówki cielęce 7 sztuk
keczup
okragla forma do pizzy 26cm srednica
drożdże suche 1 lyzeczka
woda letnia 0,5 szklanki
Bazylia suszona Prymat 1/2 lyzeczki
ocet balsamiczny 1 lyzka
oregano 1/2 lyzeczki
Papryka słodka mielona Prymat 1/2 lyzeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Pizza z pieczarkami i parówkami cielecymi

Drozdze wymieszac z ciepla woda i odstawic na 10 minut. Make przesiac, wlac do niej wode z drozdzami, oliwe, dodac sól i cukier. Ciasto dobrze wyrobic reka, przelozyc do miski, przykryc czysta sciereczka i odstawic w cieple miejsce na okolo 1-1,5 godziny. Wyrosniete ciasto polozyc na stolnice i rozwalkowac na ksztalt zblizony do okregu. Musi byc odrobine wiekszy od formy, aby mozna bylo zawinac grubsze brzegi. Ciasto przelozyc do formy ( nie natluszczam wczesniej formy, ale jezeli ktos chce, to moze), zawinac grubsze brzegi i nakluc w wielu miejscach widelcem. Ciasto pozostawiamy na okolo 5-10 minut, czyli jest to czas, w ktorym kladziemy farsz. W grubsze brzegi ciasta mozna wczesniej zawinac po cieniutkim kawalku zoltego sera. Zamiast w misce, ciasto tuz po wyrobieniu, mozna rozwalkowac i na czas rosniecia, umiescic w formie do pieczenia. Pomidory z puszki przelac do salaterki, w razie potrzeby odrzucic skórki, rozdrobnic widelcem wieksze kawalki. Dodac pozostale skladniki i dokladnie wymieszac. 1/3 sosu polozyc na spód pizzy, pozostaly sos przechowywac w lodówce i zuzyc w ciagu jednego tygodnia. Pieczarki obrac i pokroic w dosc cienkie plastry. Ser zólty starkowac na tarce, parówki obrac i pokroic w krazki. Na sos kladziemy pieczarki, nastepnie ukladamy warstwe parówek i na gore pruszymy wiórki sera. Wkladamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut w 200-220 stopniach. Po okolo 5 minutach od wyjecia z piekarnika, podnosimy lekko kazda ze stron ciasta za pomoca noza, i przekladamy na talerz, lub kroimy pizze na trójkaty, bezposrednio w formie. Spozywamy goraca.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 19.12.2011 09:00
pizze uwielbiają moi domownicy
pacpaw 16.11.2011 20:21
ciężko jest dostać prawdziwe cielęce parówki. Kiedyś jak poczytałem w sklepie składy okazało się, że te wieprzowe miały więcej w sobię mięsa niż te \"cielęce\".
zbysio 25.02.2011 13:23
mniam, mniam
ada12302 28.11.2010 19:36
apetycznie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak