Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

karmelowy rosół z indyka

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

udziec z indyka 70dag
cebula
por 1/2
Liść laurowy suszony Prymat 3
ziele angielskie 4
Goździki całe Prymat 2
grzyby suszone 2
marchewki 4
pietruszka 2
seler mały
cukier 1łyżeczka
przyprawa do zup
sól
jajko
masło 1łyżka
mąka 5łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: karmelowy rosół z indyka

Umyte mięso,opieczoną nad ogniem cebulę,por,liście laurowe,ziele angielskie,goździki i grzybki suszone włożyć do szerokiego garnka.Zalać 3l wody,lekko osolić.Doprowadzić do wrzenia,zszumować,zmniejszyć ogień i gotować ok.1 i 1/2godz.Dodać obrane i pokrojone w kostkę marchewki,pietruszki i seler,gotować jeszcze 1 godz.Wyjąć mięso i warzywa,wywar przecedzić.Cukier skarmelizować na suchej patelni,rozprowadzić rosołem,wlać do garnka.Przyprawić przyprawą do zup.Z jajek,masła i mąki utrzeć łyżką ciasto,w osolonym garnku ugotować kładzione kluseczki.Odcedzić,rozłożyć na talerze,zalać gorącym rosołem.Ugotowane mięso obłożyć warzywami z rosołu,podawać z kaszą jęczmienną.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak