Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski parowe z sosem gulaszowym

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąki 50 dag
mleko 250 ml
cukru 1 łyżka
jajek 3 szt.
drożdży świeżych 5 dag
łopatki bez kości 80 dag
papryki czerwonej 30 dag
pomidorów krojonych w poszce 1 szt.
cebuli 2 szt.
pieczarek 30 dag
masła stopionego 4 łyżki
olej z pestek winogron do smażenia
Przyprawa do gulaszu i dań kuchni węgierskiej Prymat 3 łyżki
śmietany 12% 1 łyżka
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
sól do smaku
Papryka słodka mielona Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski parowe z sosem gulaszowym

Do naczynia wsypać 5 łyżek mąki cukier, pokruszone drożdże oraz wlać pół szklanki ciepłego mleka. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 15-20 minut). Do miski przesiać mąkę, a następnie dodać pozostałe mleko, płaską łyżeczkę soli, jajka i stopione masło. Dokładnie wymieszać i na koniec dodać wyrośnięty zaczyn z drożdży. Ciasto dokładnie wyrobić i odstawić do wyrośnięcia (u mnie trwa to około godziny).

W tym czasie przygotować sos: mięso oczyścić osuszyć, pokroić w dość dużą kostkę i posypać słodką papryką. Pieczarki pokroić w plasterki, cebulę w półplasterki, paprykę w paseczki, a następnie wszystko razem wrzucić na patelnię z dodatkiem oleju z pestek winogron, posypać solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, a następnie podpiec. Na drugiej patelni podsmażyć mięso i dodać je do pieczarek, cebulki i papryki. Dodatkowo wrzucić krojone pomidory, wsypać przyprawę do gulaszu Prymat i wszytko razem dusić pod przykryciem tak długo, aż mięso będzie miękkie. Zagęścić sos łyżką mąki wymieszaną z wodą i odrobiną śmietany 12%.

Z wyrośniętego ciasta drożdżowego odrywać po kawałku, formułować kulki i odkładać na stolnice posypana mąką do ponownego wyrośnięcia.

W garnku zagotować wodę, umieścić sito do gotowanie na parze nad woda i układać na nim luźno pyzy (rosną podczas parowania) na 10-12 minut. Po wyjęciu polać przygotowanym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Goya 14.02.2012 16:34
mniam
Kate131 30.12.2011 09:07
lubie takie
Renataj 01.10.2011 09:29
Kluski na parze są pyszne z wszystkim - z mięsem szczególnie.
Małgorzata106 08.08.2011 19:04
moje ulubione :)
Sarenka 04.05.2011 09:27
Po raz pierwszy spróbowalam tego dania u moich tesciów. Od tamtej pory juz wielokrotnie je przygotowalam, a ostatnio maz kupil mi specjalny garnek do parowania buleczek - uwielbiam je!
Gosia40 12.01.2011 11:57
uwielbiam !!
Karolina92 19.12.2010 20:46
nigdy tak ich nie jadlam... zawsze z jogurtem lub topionym maslem, zawsze na slodko, ale chyba warto sprobowac :)
Mati13 22.09.2010 13:01
sądze ze takie danie by mi bardzo smakowalo:)
cichor 12.08.2010 09:34
moje ulubione danie.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak