Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Seromakowiec pod pierzynką z bezy

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

margaryna 20 dag
żółtko jajek 3 szt
cukier 1 szkl
mąka 3 szkl
proszek do pieczenia 0,5 łyżeczki
cukier waniliowy 1 opak
mak 500 g
białko 3 szt
miód 4 łyżki
cukier puder 2/3 szkl
orzechy mielone 1 łyżka
margaryna lub masło 5 dag
aromat waniliowy 508 kropli
ser 1 kg
cukier puder 1 szkl
olej 1/2 szkl
budyń śmietankowy 1 opak
jaja po 3 szt
żółtko jajek po 3 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Seromakowiec pod pierzynką z bezy

w związku z tym, że składniki nie zmieściły się w rubryczkach wpisałam je tutaj..

c.d składników:
sok z cytryny z 1 szt
rodzynki 1 garść
kandyzowana skórka z pomarańczy

polewa

margaryna 125 g
cukier 5 łyżek
kakao 4 - 5 czubatych łyżek
aromat migdałowy 2-3 krople
sok z cytryny 1/2 łyżeczki


Ze składników na ciasto, zapisanych w poz. 1 - 7 zagnieść ciasto i wyłożyć na spód blaszki.

Można też ciasto to upiec na spodzie z herbatników lub biszkoptów .

Masa makowa:
Mak sparzyć, przepuścić przez maszynkę 3 razy.

Przełożyć do garnka, dodać margarynę, cukier i przesmażać razem ok. 15 min.
Ostudzić.

Z białek ubić pianę.

Dodać do maku pianę, miód, starte jabłko i mielone orzechy i aromat.

Wymieszać i rozłożyć na ciasto, ewentualnie na herbatniki lub biszkopty.

Masa serowa:
Twaróg zmielić, wymieszać ze wszystkimi składnikami.

Rozłożyć na masie makowej.

Wyrównać powierzchnię i wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec około 75 minut.

Po upieczeniu pozostawić ciasto na 10 - 15 minut w piekarniku z otwartymi drzwiczkami.

Ostudzony seromakowiec możemy polać polewą sporządzoną z margaryny, cukru, kakao, aromatu migdałowego i soku z cytryny, albo zrobić polewę wg swojego przepisu.

Można też przed pieczeniem posypać ciasto wiórkami kokosowymi, sezamem i migdałami.

Dziś dodatkowo rozłożyłam ubitą pianę z pozostałych z pieczenia innych ciast sztywno ubitą pianę czyli ciasto upiekłam pod bezową pierzynką

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Krzysztof42 07.06.2011 17:01
lubię wszystko co pod pierzynką
ZEWA 03.04.2011 10:41
pyszne ciacho
Mariolka1 17.02.2011 23:46
brzmi smacznie
Dorota71 17.09.2010 08:56
pycha:)))
Ewa104 12.09.2010 13:04
Moja ciocia robiła takie pyszne seromakowce.Pycha! I wspomnienia wróciły.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak