Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Bułeczki z nadzieniem cynamonowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
masło
drożdże
mleko
jajko
cynamon
masło

Przepis i sposób przygotowania na: Bułeczki z nadzieniem cynamonowym

SKŁADNIKI: 50 dag mąki pszennej, 10 dag masła, 5 dag drożdży, 2 jajka, szklanka mleka, łyżka cukru, sól, tłuszcz do wysmarowania blachy, jajko do smarowania bułeczek, Nadzienie: 10 dag masła, 8 łyżek cukru, 8 łyżeczek cynamonu.

SPOSÓB WYKONANIA: Drożdże rozpuścić w letnim mleku, dodać roztopione i ostudzone masło, mąkę, cukier, 2 jajka, posolić. Wyrobić ciasto aż będzie lśniące i elastyczne. Odstawić do wyrośnięcia: powinno podwoić objętość. Stolnice posypać mąką, wyłożyć ciasto, uformować dwa wałki, które pokroić na 10 - 12 części, lekko je rozpłaszczyć. Przygotować nadzienie: miękkie masło wymieszać z cukrem i cynamonem. Na każdym kawałku ciasta położyć nadzienie, uformować okrągłą bułeczkę. Bułeczki położyć na posmarowanej blasze i zostawić do wyrośnięcia, a gdy wyrosną posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w gorącym piekarniku (225 C) na złoty kolor (ok. 12 - 15 minut).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 22.04.2011 01:47
Super.
Margo1 04.04.2011 17:45
fajne
Margo1 04.04.2011 17:45
fajne
accee 07.02.2011 22:52
Uwielbiam :)
accee 07.02.2011 22:52
Uwielbiam :)
pioge7 22.12.2010 17:34
dzięki za przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak