Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

chałka z trzema nadzieniami

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka krupczatka 2 szklanki
mleko 3,2% 1 szklanka
jajko 2
cukier puder 1,5 szklanki
drożdże 4 dag
żółtko jajek 3
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 1 łyżeczka
masło 1/2 kostki
sól
płatki migdałowe
masa makowa 1 mała puszka
mleko w proszku 5 łyżek
cukier wanilinowy 2 opakowania
budyń waniliowy 1
orzechy włoskie 30 mielone
twaróg 30 (pełnotłusty)

Przepis i sposób przygotowania na: chałka z trzema nadzieniami

Pokruszone drożdże posyp łyżeczką cukru, wlej kilka łyżek mleka i wsyp łyżeczkę mąki. Całość wymieszaj i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia.
Gdy zaczyn podwoi objętość, wlej do niego mleko, roztopione masło, dodaj przesianą mąkę, żółtka, gałkę muszkatołową i odrobinę soli. Składniki starannie wymieszaj. Ciasto włóż do miski, przykryj i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy podwoi objętość, ponownie je wyrób i znów odstaw na godzinę.
Przygotuj nadzienia. Zacznij od orzechowego: cukier puder i mleko w proszku wsyp do rondelka, dodaj kilka łyżek wody i gotuj przez chwilę. Następnie wsyp mielone orzechy i jeszcze chwilę gotuj. Masę ostudź. Następnie zrób nadzienie twarogowe: wrzuć do miski ser, cukier waniliowy, jedno jajko oraz budyń waniliowy, wymieszaj.
Z puszki wyjmij gotową masę makową.
Ciasto podziel na trzy części, rozwałkuj na pasy. Na każdym ułóż jedno nadzienie i zawiń ciasto. Spleć wszystkie pasy w jeden warkocz i ułóż na blasze. Chałkę posmaruj roztrzepanym jajkiem. posyp migdałami i odstaw na 15 minut. Piecz 30 minut w temp. 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 25.05.2015 21:46
musi być pyszna
Margo1 23.05.2015 16:06
Na pewno smaczna
Jagódka77 06.05.2015 14:08
taka domowa chałka po prostu pycha
Renataj 03.08.2011 10:09
Apetyczny przepis
jeta72 27.06.2011 11:04
super;)
Sylwia88 24.12.2010 11:20
pycha
Pati8 14.12.2010 20:42
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak