Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

lazania z serem i szpinakiem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

makaron na lazanie 16 plastrów
sól
pomidory krojone z puszki 2 puszki
koncentrat pomidorowy 2-3 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżki
ser feta 30 dag
szpinak świeży lub mrożony 30 dag
jajko 2 szt.
cebula biała 1 szt.
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
oliwa 2 łyżki
oregano 1 łyżeczka
ser gouda 10 (tarty)

Przepis i sposób przygotowania na: lazania z serem i szpinakiem

Płaty makaronu na lazanie gotuj w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podczas gotowania mieszaj, by się nie skleiły. Wyjmuj po jednym, osączaj i układaj osobno na talerzach do ostygnięcia.
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij cebulę. Pomidory z puszki osącz na sitku, włóż do miski i wymieszaj z koncentratem pomidorowym, cebulą, cukrem, oregano, solą i pieprzem.
Szpinak rozmroź lub umyj, usuń gałązki, osusz i drobno posiekaj. Wymieszaj go z fetą. Jajka rozbij do kubeczka, dodaj mąkę, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową i wymieszaj.
Żaroodporne naczynie natrzyj oliwa. Ułóż w nim kilka płatów makaronu i posmaruj je kilkoma łyżkami sosu pomidorowego. Następnie ułóż kolejną warstwę makaronu i posmaruj sosem serowo-szpinakowym. Powtarzaj do wyczerpania makaronu i sosów. Tak przygotowaną lazanie zapiekaj ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Po 15 minutach zapiekania wierzch posyp startym żółtym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sylwia88 18.12.2010 00:05
musi byc pyszne
becia879 04.12.2010 09:57
czegoś takiego jeszcze nie jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak